2009. május 10., vasárnap

Első bejegyzés

Ezt egy kicsit kockafejű blognak szánom de lesznek benne laza hülyeségek is. Egyrészt egy zenekarban játszok, oldalt lesznek erről linkek. Másrészt több programot is megnéztem már, és a Sonar jött be igazán, ami mindent tud, és egész jó a kimenete. Tudom hogy nem ez a legnépszerűbb audió program, és hogy a profik szarnak is tartják, de nem igazán érdekel, szerintem jó, korrekt, stabil, és eléggé teljeskürű szolgáltatásválasztékot nyújt.

Miért ezt használom? A Samplitude Producer audióban remek, de midi sávra helyezett VSTi hangszerek kezelésében gyenge. Eleve a Midi fájlokat egy sávra teszi nem szerparája szét a hangszereket sávokra. A 9-es verzióig követtem a Samplitude vergődését ezügyben, de az már hardverkucslos meg egy halom nyűgöm lett vele. Csak audióra a legjobb ha szakértő kezekbe kerül.

A Steinbergnek egyetlen programját vagy pluginját sem tartom jónak, a Cubase szerintem egyszerűen csak szar, de az SX4 Studiót még nem láttam meg mostmár nem is érdekel. Egyetlen kivétel talán a Nuendo nevű programjuk, de ez már igen régi és tudtommal nem fejlesztik, mert jóval előrébb jár valami miatt mint a többi Steinberg program és a mai napig nem tudták beérni a minőségét a többivel (gondolom megvették valakiktől). Kicsit a Logic-ra hansonlít de kéne fejlődnie rendesen azóta azért sok idő eltelt.

A Stenberg programok audió kimenete szerintem szar, de midiben erősek. Eleve a VST VSTi szabvány Steinberg termék. Ha valaki csak vitruális hangszerekkel akar dolgozni, elektronikis tuc-tuc zenét szerkeszt, akkor ez is jó lesz neki.

A Sonarban egy ideje az audiót jelentősen feljavították. Jelenleg a 8.3-as verziónál tart. Midiben is hibátlan, audióban megfelelő, illetve nem is tudom miért nem gondolom hogy ebben is a legerősebb, de talán a Samplitude jobb ebben. A felvételek készítése során készült egy igen jó template (ami például a Nuendóból rendesen hiányzik, de a post buszok paramétereit egtyébként is elveszti). Ennek a templatenak a készítését, paraméterezését, használatát, a virtuális hangszerek beüzemelését akarom itt leírni. Idővel elég sok infót akarok itt felhalmozni, ahogy időm engedi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése